keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Eka blogikirjoitelma

Parahin lukijani,

Miljoonia vuosia evoluutioa ja tässä minä olen kirjoittamassa elämäni ensimmäistä blogikirjoitusta. Aina on eka kerta. Olen aina hieman vieroksunut blogien mahdollisuuksia ja hyötyjä mutta näin koululaitoksen pakottamana minun on annettava tälle mahdollisuus. Joten, jos et halua lukea analyysiani viime viikon koulutunneista tai muutenkaan meitsin digitaalinen pohdinta ei kiehdo, siirry välittömästi toiseen bittiavaruuteen tästä.

Jos et vielä luovuttanut, niin seuraavaksi lyhyt esittely. Nimi on Miettisen Janne ja olen työskennellyt digitaalisen median parissa viimoiset 7 vuotta ja rapiat. Lisäksi olen opiskelen Laurean YAMK:ssa Yrityksen kasvuun johtamista ja asun Keravalla (Tärkeä tieto). Lisätietoja minusta voi kaivella tuossa oikealla olevasta "Tietoja minusta" osiosta, josta löytyy kaikenmoisia sosiaalisen median härpäkkeitä. Tuolla oikealla siis -->

Seuraavaksi se koulujuttu, vielä on mahdollisuus poistua, minä varoitin.

http://cdn.meme.am/instances/57249768.jpg
http://cdn.meme.am/instances/57249768.jpg

Virallinen osuus

Nyt alkaa se "herkullinen" osio nimittäin kouluaineiston läpikäynti. Viime viikon torstaina oli ensimmäinen "Digitaalisuus palveluliiketoiminnassa" -kurssin lähiopetuspäivä, johon tämänkin blogikirjoituksen toteuttaminen liittyy. Kyseistä kurssia varten oli ennakkotehtävä, jossa tuli valita kiertotalousyritys ja kehitellä yritykselle uusi liikeidea. Valitsin yritykseksi PiggyBaggy yrityksen ja kehitin liikeidean nopeasta yhden päivän kuljetuksesta, jonka nimesin näppärästi PiggyBaggy Today. En avaa näitä sen enempää mutta alla on pienoinen esittelyvideo PiggyBaggystä.


Tämän lisäksi tuli arvioida kaikkien muiden työt, eli muiden valitsemat yritykset ja liikeideat opettajan tarjoaman Excelin mukaisesti. Myös oma idea tuli arvioida. Ajattelin, että tämä olisi ollut helppo 15 minuutin simpsis dampsis -tehtävä mutta olin NIIN väärässä. Arvioitavia oli monta ja heille ei annettu pelkästään yhtä arvosanaa, vaan numeroita annetiin useisiin eri kategorioihin ja eri skaalalla. Saimme perustelut, miten muiden työt piti arvioida. Huomasin arvioidessani muiden tehtäviä, että arviointia pitäisi hieman enemmän avata opiskelijoille ennen minkään kurssin alkua. Selkeät stepit mistä arvosana syntyy. Jos ymmärtäisin, mistä arvosanani tasan tarkkaan muodostuisivat, kiinnittäisin huomiota niihin asiohin, jotka arvosanaan vaikuttavat. Onko kaikilla opettajilla käytössä tällaiset samanlaiset perusteet?

Tunnilla kävimme läpi vielä kerran liikeideat kuvitteellisen johtoryhmän edessä. Tämä tuntui toistolta mutta mielenkiintoista oli olla osana johtoryhmää markkinointipäällikkönä, toimitusjohtajana, HR:nä, IT-tyyppinä, jne. Kovin nopealla tempolla tuli sopeutua täysin uuteen rooliin ja miettiä kysymyksiä, joita kyseisen osaston edustaja saattoi kysyä liikeidean esittelijältä.

Liikeideoiden arvioinnista saadut tulokset

Kävimme läpi arvioinnin tulokset. Opettajan laskujen mukaan, miehet arvioivat oman liikeideansa huomattavasti yläkanttiin ja naiset arvioivat oman liikeideansa alakanttiin. Tämä on mielenkiintoista, sillä arvioidessani omaa työtäni, pyrin pitämään mahdollisimman puolueettoman näkökulman. Silti oman työni arviointi poikkesi yläkanttiin muiden arvioinneista. Toisaalta näen, että tulee aina olla sopivissa määrin "tervettä" ylpeyttä. Joka tapauksessa tulen pitämään tämän mielessä, kun seuraavan kerran arvioin omaa työtäni.

Opiskelijoiden liikeideat eivät olleet keskiarvojen mukaan olleet kovin omaperäisiä, ainutlaatuisia tai radikaaleja. Siis en sano, että ne olisivat olleet mitenkään huonoja. Sanon, että monet hyvät ideat ovat yksinkertaisia ja pieniä. Ainakin omalta kohdalta, lähdin miettimään liikeideaa, joka on mahdollista toteuttaa. Onkohan monella muulla ollut tämä sama ideologia? Onko se osittain suomalaisuutta, että ei olla radikaaleja ideoiden osalta? Myöhemmin tunnilla kerrottiin, että on helpompi kehittää jotain isoa & radikaalia, ja sen kautta lähteä haarukoimaan, että mitä pystytään toteuttamaan. Sekin on tulokulma, jota pitää kokeilla. Ehkä seuraavan tehtävän kohdalla..

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Saimme myös nipun tulosteita, joista löytyi kiteytettynä seuraava eppinen tehtävä ja 55 nykypäivän ansaintamallia add-on mallista peer-to-peer malleihin. Niiden kaikkien sisäistäminen varmasti tuo lisänäkökulmaa myös työelämän haasteisiin. Jotain oppia vein jo työelämään liikeideoiden arvioinnista.

Vaikka olen suurimman osan työurastani viettänyt digitaalisen media parissa, niin uskon, että osaamiseni on kovin siilottunutta. Uskon, että tämä kurssi voi ainakin jollain tavalla avata ikkunanverhoa ja tuoda päivänvaloa hämärään siilooni. Tavoitteena tällä kurssille on saada työkaluja digitaalisuuden taistelutantereelle.

Lopetan ensimmäisen blogipostaukseni tähän. Peace out.

Kiitos, että jaksoit lukea tämän eepoksen, paikka on teidän.

http://i.imgur.com/8z6gsSf.jpg
http://who-is-awesome.com/who-is-awesome.jpg

4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. On kunnia saada olla kehityskohteena opiskelijaprojektissa!
    Onnea hyvin valitusta ensimmäisen blogipostauksesi aiheesta Janne! Toivottavasti jonain päivänä jaat meille tietoa ajatuksistasi. :)

    Ystävällisin terveisin,
    Henni

    Henni Ahvenlampi
    Markkinointipäällikkö
    CoReorient Oy / PiggyBaggy
    henni.ahvenlampi@coreorient.com
    +358 45 601 0390

    CoReorient Oy on pieni yritys, jolla on suuret tavoitteet. Haluamme kehittää yhteiskunnasta kestävämpää ja tehokkaampaa auttamalla niin kansalaisia, yrityksiä kuin yhteisöjäkin suhtautumaan uudella tavalla arkisiin toimiinsa.

    PiggyBaggy.com on CoReorient Oy:n kehittämä tavaroiden kimppakyytipalvelu, jossa ihmiset kuljettavat toisilleen tavaroita työ- ja asiointimatkojensa ohessa. Tämä säästää aikaa, vaivaa ja ympäristöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Henni,

      Mahtavaa, että blogini on tavoittanut sinut tämän suuren bittiavaruuden keskeltä.

      Yrityksenne on mitä mainioin ja lähetän sinulle mielelläni ehdotukseni heti kun tämä koulukiireily antaa ikkunaa.

      Parhain terveisin ja hyvää loppuviikkoa!
      Janne

      Poista

Herättikö blogikirjoitus vastustamattoman tarpeen kommentoida asiasta? Skriivaa tähän mietteesi.